AS-alimentează-te sănătos, altfel biletul spre prăpastie îți este asigurat

De ce alimentatia conteaza?

De ce atata importanta, in utimii 10 ani, pentru domeniul alimentatiei sanatoase? De ce atatea carti, atatea documentare realizate si lansate, wok-shop-uri, conferinte sustinute de nutritionisti, medici, si chiar servicii, respeciv pachete si meniuri care mai care dietetice si naturale?!

Multi dintre voi, poate veti crede ca e si asta asta o moda care prinde acum si in ultimul timp e chiar un trend sa fii in forma, fitt, si in cativa ani omenirea va ajunge la saturatie si o va da uitarii.

Ei bine, indraznesc sa cred ca nu este asa, ci chiar dimpotriva. Sigur ca aceasta tendinta legata de alimentatia sanatoasa incepe ca o moda, punandu-se in primul rand accentul pe aspectul fizic, poate acum mai mult decat oricand in istoria omenirii, si acest fapt probabil se datoreaza si faptului ca am ajuns atat de alienati, comerciali, virtuali incat ambalajul primeaza inainte de orice. Sigur ca prima impresie va fi data intotdeauna de prezenta fizica, si prin prisma acestui fapt e chiar esentiala postura, infatisarea si gesturile corpului nostru, dar sa nu uitam si de zicala populara ca aparentele pot insela, in alta ordine de idei, in permananta e necesar sa gasim echilibrul in tot ceea ce facem, gandim, simtim si chiar mancam!

Ati fi suprinsi ce rol important si revelator poate juca o alimentatie sanatoasa in viata noastra, si asta deoarece hrana constituie una dintre sursele noastre principale de energie, de combustibil cu rol de a ne mentine in viata. Cu certitudine aici multi dintre voi veti obiecta precizand ca orice hrana comestibila ne mentine in viata, si asa si este, cu mentiunea ca exista o mare probabilitate ca o hrana precara in vitamine, minerale, foarte procesata, modificata genetic, conservata cu aditivi chimici, sa ne reduca drastic calitatea si inevitabil si durata vietii.

Prin urmare, hrana noastra zilnica poate deveni o energie atat profund benefica generatoare de sanatate, bunastare, tinerete, cat si o cauza a dezechilibrarii fiintei noastre, cu consecinte iremediabile sau chiar fatale! Alegerea e in mainile noastre! Cea mai buna investitie pe care o putem face este sa investim in sanatatea noastra!

Pentru multi oameni, aceasta topica referitoare la alimentatia sanatoasa a ajuns chiar un subiect tabu, fiind considerata aproape intangibila: un domeniu foarte restrictiv, cu multe reguli, interdictii, si datorita acestei preconceptii, majoritatea oamenilor abordeaza acest subiect intr-un mod superficial, inconsecvent si cu retineri. Din nefericire, marea masa a populatiei a acestui glob, ajunge sa adopte o alimentatie echilibrata doar in momentul in care se confrunta cu o disfunctie, boala acuta sau cronica.

Atat de distorsionata a ajuns perceptia majoritatii oamenilor vis-à-vis de modul de alimentatie, incat ei considera modul de alimentatie sanatoasa ca pe o restrictie, o privare de la poftele si excesele, care in fapt, i-au condus in acest stadiu disfunctional. Si chiar in acest stadiu de alarma, ei tot continua sa considera acele dependente, alimente sursa fericirii lor, atat de distorsionata si de dezechilibrata a ajuns mintea acestor oameni dezechilibrati si bolnavi.

Sigur ca aici, avem de-a face si cu factori exteriori, care au penetrat insidios in planul fiziologic, social si economic, pe masura ce societatea umana s-a dezvoltat, crescand nevoile si posibilitatile acesteia. Este vorba de factorii externi generati de laborator, ca urmare a dezvoltarii stiintei genetice (realizarea de hibrizi in agricultura; de pesticide si ierbicide; aromatizanti, coloranti si conservanti; indulcitori chimici, s.a.m.d.), care desi au fost concepute initial pentru imbunatatirea unui soi, marirea productivitatii, amplificarea gustului si marirea duratei de conservare a unui aliment, in prezent au ajuns printre factorii cei mai nocivi si perturbatori ai sanatatii fiintelor vii.

Dupa cum observati, alimentatia noastra este strans corelata cu intreg sistemul trofic, dar si cu habitatul uman. Traim vremuri in care incidenta mortalitatii inclina in randul bolilor de inima, cancerelor de tot felul, accidentelor cerebrovasculare, boli care au ca si cauza o alimentatie nesanatoasa, mult prea proteica, procesata, rafinata, saturata in dulciuri concentrate si potentiatori de arome, coloranti, conservanti; cu alte cuvinte, principalele cauze ale mortalitatii pe mapamond, in ceea ce priveste tarile dezvoltate, la ora actuala deriva dintr-un exces alimentar.

Desi suna paradoxal, aparenta bunastare a statelor dezvoltate (fac referire aici indeosebi la abundenta alimentelor, a ofertei peste masura a produselor de origine animala si a produselor semipreparate) pe care le gasesti exasperant la fiecare colt de magazin, benzinarie, chiosc de ziare, se adevereste a fi in realitate, biletul spre prapastie.

Singurul responsabil de sanatatea si bunastarea ta esti tu, dragul meu cititor! Stiu ca suna foarte indraznet, si poate pentru unii chiar tendenios, in sensul ca prin acesta afirmatie multi ar crede ca as ridica o contestatie privind rolul doctorilor, dar nici pe departe nu intentionez acest lucru!

Doctorii au rolul lor bine definit in ceea ce priveste furnizarea de remedii si protocoaale de tramament cand vorbim de epidemii, contaminari cu diversi virusi, insa intr-adevar, cand vine vorba de boli care isi au cauza intr-un mod de alimentatie haotic, plin de excese, nesanatos, aici putem lua si noi singuri fraiele si sa redirectionam caii spre drumul cel drept, desi inca ingust. Indraznesc sa afirm ca atunci cand vine vorba de alimentatia sanatoasa, nu e stringent necesar sa apelam la un medic, in ideea ca si noi putem sa acordam minimul de timp astfel incat sa studiem regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase; atunci cand mergem la cumparaturi sa nu ne mai hazardam sa luam de pe rafturi tot ce ne pofteste mintea (sau ca urmare a unei reclame vazute recent la TV), ci mai bine sa citim cu rabdare si atentie ce contine acel produs, si sunt convinsa ca dupa ce veti citi sirurile de E-uri, respectiv de coloranti, potentiatori sau aromatizanti, nu veti mai achiziona cu atata usurinta acel aliment, cu toate ca e foarte gustos.

Cel mai bun si nepartinitor doctor ramane corpul nostru, care minte niciodata, si mereu ne anunta prin diverse semne cand ceva nu functioneaza cum trebuie! Insa, pentru aceasta, e necesar sa reincepem sa ne ascultam corpul. Corpul uman reprezinta un sistem perfect care inglobeaza mecanisme de regenerare, autoreproducere, curatare, astfel incat sa-si mentina functionalitatea un timp indelungat (chiar sute de ani), daca primeste combustibilul optim (alimente naturale, integrale, vii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 1 =